Detaljna pravila texas holdem pokera

Blind ulozi (bez gledanja) i gumb:
[Kako igrati poker]

Na početku svake igre Texas Hold’em pokera postoje dvije stvari koje se ne mijenjaju, a to su: gumb i ulozi na slijepo.

Gumb je pločica koja se postavlja pred igrača i označava djeljitelja u tom dijeljenju.

Blind ulozi obavezni su ulozi (a tako se zovu jer ih igrači moraju položiti “naslijepo”, odnosno bez gledanja u karte), a stavljaju ih dva igrača na najbližim mjestima lijevo od gumba. Prvi igrač stavlja mali blind ulog, a drugi stavlja veliki blind ulog. Vrijednost malog blind uloga obično je polovica broja žetona velikog blind uloga. Nakon svakog dijeljenja gumb se pomiče za jedno mjesto ulijevo, kao i oba blind uloga.

Prije flopa:
[Kako igrati poker]

Nakon što igrač dobije svoje zatvorene karte (skrivene karte), mora odlučiti želi li igrati ili ne. Igrač mora odlučiti želi li sudjelovati u igri ili ne i to će učiniti tako da se stavlja ulog jednak onome koji je već na stolu (a ako želi može ga i povisiti). Najprije ulog stavlja prvi igrač lijevo od djeljitelja, a zatim redom ostali igrači u smjeru kazaljke na satu dok se ne izjednače svi ulozi.

Svaki igrač ima na raspolaganju sljedeće mogućnosti: odustati, pratiti ili povisiti ulog.

Dok se redom odlučuju žele li ostati u igri ili ne, oni koji žele sudjelovati u igri moraju barem pratiti (uložiti jednaki iznos) veliki ulog ILI, ako je prethodni igrač povisio (podigao) ulog, pratiti taj ulog. Igrač uvijek može odustati kad je na njemu red da odluči.

Kad (tijekom stavljanja uloga) na red opet dođe igrač koji je stavio veliki blind ulog, on ima mogućnost povisiti okladu ako to želi i ako to dotad nije učinio nijedan drugi igrač. Sav novac koji je igrač stavio u pot prije dijeljenja karata računa se kao dio njegovog ukupnog uloga. Dakle, ako su blind ulozi 1 USD (mali ulog) i 2 USD (veliki ulog), a nitko prije igrača s malim blind ulogom nije povisio ulog na više od dva dolara, on će morati staviti samo dodatni 1 USD u pot da bi izjednačio ulog s ulogom od 2 USD, budući da već je prije dijeljenja karata uložio 1 USD.

Kada su svi ulozi izjednačeni, dijeli se flop.

Flop:
[Flop]

Flop se sastoji od tri otvorene karte na sredini stola. To su zajedničke karte, što znači da ih dijele svi igrači i da mogu biti dio bilo čijeg dijeljenja (ruke).

Tada slijedi krug stavljanja uloga koji započinje prvi igrač s lijeve strane pločice, a nastavlja se u smjeru kazaljke na satu oko stola.

Igrači opet mogu odabrati žele li odustati, provjeriti, pratiti ili povisiti ulog.

Kod propuštanja ulaganja i nastavljanja s igrom radi se o tome da trenutačno nije postavljen ulog koji bi igrač morao izjednačiti pa igrač može odlučiti nastaviti igrati tako da propusti ulaganje (ne stavi nikakav ulog). Stavljanje uloga nastavlja se na opisani način sve dok svi ulozi nisu jednaki.

Nakon toga dijeli se sljedeća karta.

[Četvrta karta]

Četvrta karta

Karta turn (ili četvrta karta) još je jedna zajednička otvorena karta koja se stavlja na sredinu stola. Sada započinje novi krug stavljanja uloga na isti način kao što je opisano gore. Igrači koji ostanu u igri nakon ovog kruga vidjet će zadnju kartu.

Peta karta
[Peta karta]

Zadnja karta (river ili peta karta) otkrivena je karta koja se stavlja na sredinu stola i predstavlja još jednu zajedničku kartu. Igrači sada imaju sve moguće karte. Cilj je igre sastaviti najbolju kombinaciju pet karata od sedam raspoloživih (dvije karte u rukama ili skrivene karte i pet zajedničkih karata).

Završni krug stavljanja uloga odvija se na isti način kao i prethodni. Igrači koji preostanu u igri nakon završetka stavljanja uloga pokazuju svoje karte.

Showdown (pokazivanje karata):
[Kako igrati poker]

Nakon stavljanja svih uloga igrači ostali u igri pokazuju svoje karte.

Ako je u zadnjem krugu stavljen ulog, prvi će karte pokazati igrač koji je zadnji stavio ulog (ne onaj koji ga je izjednačio), a ako su u posljednjem krugu svi igrači preskočili red (check), onda karte pokazuje igrač najbliži pločici s lijeve strane, a zatim slijede ostali u smjeru kazaljke na satu.

U Texas Hold’em pokeru igrač može koristiti bilo koju kombinaciju dviju skrivenih karata i pet karata na stolu (zajedničkih karata). Igrači čak imaju mogućnost sastaviti najjaču kombinaciju samo pomoću zajedničkih karata (to je razlika u odnosu na druge vrste pokera).

Igrač s najjačom kombinacijom pet karata osvaja pot. U slučaju da različiti igrači imaju istu kombinacije karata pot se ravnomjerno dijeli među igračima.

Prema pravilima igre Texas Hold’em nema razlike između boja pa se često može dogoditi da se pot podijeli.

Pločica se sada pomiče u smjeru kazaljke na satu na sljedećeg igrača i započinje novo dijeljenje.

Comments

Ostavite vas komentar ovde

Ova stranica namjenjena je punoljetnim osobama (18+). Igrajte odgovorno Gamble Responsibly, 18+.T&Cs apply.Please gamble responsibly.